Bitcoin Mynt Guld

Del 1: Vad Är Bitcoin För Något?

Bitcoin är något fantastiskt och har sedan start löst många problem. Det har bland annat hjälpt folk i tredje världen som inte får öppna bankkonto att ändå vara en del av det finansiella systemet.

För att vi ska kunna gräva oss djupare i vad Bitcoin är och hur det fungerar så behöver vi först förstå vad kryptovalutor är och hur de fungerar. Det kan ni läsa om i våran första kurs som ni hittar här: Kryptovaluta Kurser

Så, Vad Är Bitcoin Och Hur Fungerar Det?

Tekniskt sätt är Bitcoin en digital tillgång. När den skapades blev den tilldelad som en valuta dvs. en kryptovaluta som har samma värde överallt i hela världen.

Med Bitcoin blev det möjligt att göra transaktioner digitalt mellan användare utan någon centraliserad myndighet emellan.

Eftersom att det är en kryptovaluta så kan man byta den mot andra valutor. Man kan också använda den för att byta den mot varor och tjänster om det godkänns som betalsätt där man handlar. Det börjar bli allt mer populärt men finns ännu inte som betalsätt överallt.

Vad Är BTC?

Istället för att skriva Bitcoin så skriver man oftast BTC som en förkortning. Det har man gjort sen starten och det används även som förkortning vid finansiell handel. Om man t.ex ska byta Bitcoin mot svenska kronan så väljer man valutaparet BTC/SEK. 

Vem Grundande BTC?

Bitcoin skapades 2009, men vem som skapade kryptovalutan är fortfarande oklart. Det är antingen en programmerare eller en grupp av programmerare som går under namnet Satoshi Nakamoto.

Det finns många spekulationer i vem eller vilka som går under aliaset Satoshi Nakamoto. En spekulation har varit i en austrialiensisk man vid namn Craig Wright. Han påstår nämligen att det är han som är Satoshi Nakamoto, men för att det här ska bevisas så behöver han först göra en transaktion i den första bitcoin-plånboken, som ännu ligger orörd. 

Hur Blir Bitcoin Pengar?

En BTC skapas efter att ett block har grävts fram. Denna process kallas för mining och som en grävare får man en belöning varje gång man har grävt fram ett block. Dessa blocks legitimitet verifieras sedan av grävar i blockkedjan, och så fortsätter processen om och om igen.

Hur Fungerar Bitcoin Som Valuta?

Till skillnad från en fiatvaluta så kan inte Bitcoin bli devalverad. Det beror på att en fiatvaluta inte har en begränsad tillgång. I Sverige trycker man mer och mer fiatvalutor medan Bitcoin är begränsat till max 21,000,000 BTC.

hur fungerar bitcoin som valuta.JPG

I skrivande stund finns det drygt 18,980,000 BTC som är cirka 90% av maxantalet. Varje dag skapas cirka 900 BTC.

Är Bitcoin Lagligt I Sverige?

Man får enligt svensk lag köpa, sälja, byta och använda Bitcoin i Sverige. Myndigheterna har inga som helst problem med att Svenskar använder Bitcoin. Det viktigaste är att man som svensk betalar skatt och deklarerar för sina BTC. Man erkänner däremot inte Bitcoin som en valuta då man istället tycker att det är ett värdepapper eller finansiellt instrument.

Är Bitcoin Säkert Att Använda?

Som med det mesta finns det även risker med Bitcoin. Det framställs som ett säkert sätt att betala med men är i själva verket inte säkrare än någon annan betalningsmetod. Det finns till och med vissa som påstår att det är mindre säkert eftersom att det är decentraliserad och inte har någon rutinmässig koll från ett centraliserat tillsynsorgan.

Du kan läsa mer om Bitcoin och dess säkerhet genom att klicka här!

Riskerna Med Bitcoin

Som ägare av Bitcoins har man total kontroll över sin tillgång. Det innebär att man fungerar som sin egna bank och ett mänskligt misstag kan innebära att man förlorar tillgången över sin kryptovaluta. 

Ett exempel är om man tappar bort sin seed över sin kryptovaluta-plånbok och sin enhet går sönder.  Då går det inte att återställa sin plånbok.

En annan risk med Bitcoin är att man förvarar sin kryptovaluta på en tredjeparts-plattform som visar sig vara oseriös eller osäker. Eftersom att man då förvarar sin tillgång i ett företags plånböcker så kan det hända att dom blir utsatta för cyberattacker eller liknande.

På så sätt kan du förlora dina BTC.