Så kan du ta ut pengar från Binance till Swedbank 2024

Man kan köpa Bitcoins med de flesta bankerna i Sverige, men det är inte alla banker som godkänner köp med betalkort. Bankerna får själva bestämma om de vill godkänna köp av Bitcoin eller inte och de senaste åren har det nekats av många större banker runt om i landet.

Om man ska köpa Bitcoin via sin bank så kan man göra det via Swish till en Svensk exchange som är granskad av finansinspektionen. Det är vanligt att man gör det via Safello eller Trijo eftersom att Svenska banker ofta nekar köp hos exchanges som Binance och Coinbase.

Vilka banker tillåter köp av Bitcoin?

Nästan alla Svenska banker tillåter köp av Bitcoins men blockerar gärna köp via exchanges. En del banker går inte ut med det offentligt medan andra banker som Handelsbanken öppet talar om blockering av köp.

Här är en lista på banker som blockerar köp av Bitcoins:

  • Swedbank
  • Nordea
  • Handelsbanken
  • SEB
  • Länsförsäkringar

Swedbank gick för lite drygt en månad sedan ut med att affärer på nätet som inte tillåter ”3DS”, dvs. ”3D Secure” kommer att blockeras och det inkluderar ställen som erbjuder kryptohandel. Det här är en trend som flera Svenska banker har börjat hoppa på.

Finns det Bitcoin-bankomat i Sverige?

I dagsläget finns det ingen bankomat i Sverige som hanterar Bitcoins men det har tidigare existerat. Den första Svenska bankomaten för Bitcoin-transaktioner lanserades December 2013 i Stockholm där användare bland annat kunde växla kontanter till Bitcoins. Det var företaget Safello som låg bakom detta och maskinen visades för första gången upp på ”Sthlm Tech Meetup”-event.

​Intresset för en Bitcoin-bankomat var inte särskilt stort under den tiden och man valde att ta bort maskinen. Det var även väldigt krångligt med ID-kontroll och andra riktlinjer som företaget bakom bankomaten var tvungna att följa för att lagligt få bedriva verksamheten av finansinspektionen. 

Kan man köpa Bitcoins med utländska banker?

Det går oftast bättre att genomföra köp av Bitcoins med en utländsk bank. Eftersom att det finns många utländska banker så är det svårt att lista alla, men ett av de mer populära alternativen som Svenskar använder är Revolut som är registrerat i Litauen. Man kan fortfarande använda Revolut till sitt binance konto.

​Anledningen till att det ofta går bättre att genomföra köp med utländska bankkonton är för att man då gör köp med en utländsk valuta som t.ex USD eller EUR samtidigt som bankkontot är utländskt registrerat. Då finns det ingen korrelation till Sverige och heller inget incitament till att hålla kvar pengarna i Sverige som de flesta Svenska banker vill att du ska göra. 

Så här kan du ta ut pengar

Det finns några olika metoder som du kan använda för att ta ut dina Bitcoin och andra kryptovalutor. Faktum är att var och en har sina egna för- och nackdelar. Låt oss ta en titt på några av de mest populära metoderna:

  1. Sälj dina BTC på en kryptovalutabörs: Det här är den mest okomplicerade metoden om du vill omvandla dina BTC till fiatvaluta (dvs. USD, EUR osv.). Det finns många börser som gör det möjligt för dig att göra detta, till exempel Coinbase, Kraken, Binance osv. Skapa helt enkelt ett konto på den börs du väljer, sätt in dina BTC på ditt konto och lägg sedan en order för att sälja dina BTC mot fiatvalutan du väljer. När din order är utförd kan du ta ut fiatvalutan till ditt bankkonto. Beroende på börsen kan det finnas en liten avgift för att sälja dina BTC.
  2. Använd en krypto-till-fiat-omvandlare: Om du inte vill gå via en kryptovalutabörs är ett annat alternativ att använda en krypto-till-fiat-omvandlingstjänst som Changelly eller Flypme. Med dessa tjänster kan du konvertera din BTC (eller annan kryptovaluta) till fiatvaluta utan att behöva skapa ett konto eller gå via en mellanhand. Processen är enkel och okomplicerad: ange bara det belopp BTC du vill sälja och ange din plånboksadress för att ta emot fiatvalutan. Tjänsten kommer sedan att instruera dig om hur du ska skicka dina BTC till deras plånboksadress så att de kan konvertera dem och skicka fiatvalutan till din plånbok. Dessa tjänster tar vanligtvis ut en liten procentsats (1-2 %) för sin konverteringstjänst.
  3. Använd en Bitcoin-automat: Bitcoinautomater blir alltmer populära eftersom de erbjuder ett sätt att konvertera BTC till fiatvaluta utan att behöva ha ett onlinekonto eller en konverteringstjänst. Allt du behöver är kontanter och en adress till en Bitcoin-plånbok (de flesta uttagsautomater genererar en åt dig om du inte har någon). Sätt bara in dina kontanter i bankomaten och följ instruktionerna på skärmen för att sätta in dem till din plånboksadress. När transaktionen bekräftas i blockkedjenätverket har du framgångsrikt omvandlat dina BTC till kontanter! Observera att det kan finnas avgifter förknippade med att använda en Bitcoin-automat; dessa avgifter varierar beroende på automat, men ligger vanligtvis runt 5 %.

Välj den metod som fungerar bäst för dig och som är vettig med tanke på dina omständigheter. Återigen, det är inte så komplicerat som vissa vill få det att verka!

Vanliga Frågor & Svar – FAQ 2024

Kan jag köpa Bitcoin med min svenska bank?

Ja, det är möjligt att köpa Bitcoin med de flesta svenska banker. Dock godkänner inte alla banker köp av Bitcoin med betalkort. Bankerna har rätten att själva bestämma om de vill tillåta köp av Bitcoin eller inte, och många större banker har nekat köp de senaste åren.

Vilka banker tillåter köp av Bitcoin?

De flesta svenska banker tillåter köp av Bitcoin, men blockerar gärna köp via exchanges. Några banker som bekant blockerar köp av Bitcoin inkluderar Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SEB och Länsförsäkringar.

Finns det Bitcoin-bankomat i Sverige?

Nej, för närvarande finns det ingen bankomat i Sverige som hanterar Bitcoins. Det har tidigare funnits men blev borttagen.

Kan jag köpa Bitcoin med en utländsk bank?

Ja, det är oftast enklare att genomföra köp av Bitcoin med en utländsk bank. Ett populärt alternativ som många svenskar använder är Revolut, ett företag som är registrerat i Litauen. Du kan också fortsätta att använda Revolut till ditt Binance-konto. Anledningen till att det oftast går lättare att köpa Bitcoin med en utländsk bank är att du då handlar med en utländsk valuta som USD eller EUR, samtidigt som bankkontot är registrerat utomlands. Detta innebär att det inte finns någon korrelation till Sverige och inte heller något incitament att hålla pengarna i Sverige, som många svenska banker föredrar.