Satoshi Nakamoto goes public and denies he's bitcoin founder

Satoshi Nakamoto: Mannen bakom Bitcoin

Satoshi Nakamoto är det namn som används av den förmodade pseudonyma personen eller personerna som utvecklade Bitcoin, skrev bitcoin white paper och skapade och använde bitcoins ursprungliga referensimplementation.

Som en del av genomförandet utformade Nakamoto också den första blockkedjedatabasen. Nakamoto var aktiv i utvecklingen av bitcoin fram till december 2010. Många personer har påstått, eller spekulerat i, att de är Nakamoto.

Nakamoto har aldrig avslöjat någon personlig information när han har kommunicerat via bitcoin-nätverket. På sin P2P Foundation-profil hävdade Nakamoto att han var en 37-årig man som bodde i Japan, men vissa spekulerade i att det var osannolikt att han var japan på grund av att han använde perfekt engelska och att hans bitcoinprogramvara inte var dokumenterad eller märkt på japanska.

Vem är Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto är en pseudonym för skaparen (eller skaparna) av Bitcoin. Ingen vet definitivt vem Satoshi Nakamoto är, men det finns några teorier. Det är möjligt att Satoshi är en enskild person, eller en grupp människor som arbetar tillsammans under en enda pseudonym 

Vad vi vet med säkerhet är att vem Satoshi Nakamoto än är så är han eller hon otroligt intelligent och väl förtrogen med kryptografi, vilket är metoden för att kommunicera säkert i kod. De har också en djup förståelse för ekonomi och hur traditionella finansiella system fungerar. Alla dessa kunskaper användes för att skapa Bitcoin, som har stört hela det finansiella systemet 

Satoshi Nakamotos inflytande på Bitcoin kan inte underskattas. De skapade inte bara kryptovalutan, utan skrev också Bitcoin whitepaper – ett dokument som beskriver hur Bitcoin fungerar. De skapade också den första blockkedjedatabasen någonsin, som tjänar som grund för all framtida blockkedjeteknik.

Varför behöver vi Satoshi Nakamoto?

Det korta svaret är att vi faktiskt inte behöver Satoshi Nakamoto för att fortsätta använda eller utveckla Bitcoin. Däremot har hans medverkan (eller brist på medverkan) en inverkan på hur trovärdig Bitcoin uppfattas.
 
Om Satoshi plötsligt skulle komma ut ur sitt gömställe och börja stödja ett nytt kryptovalutaprojekt offentligt skulle det sannolikt få mycket uppmärksamhet och investeringar. Om han däremot skulle komma ut och fördöma Bitcoin skulle det kunna ha en negativ effekt på allmänhetens uppfattning om kryptovalutan.  Med andra ord väger Satoshis åsikt fortfarande mycket tungt – även om de inte har varit aktivt involverade i utvecklingen av Bitcoin på flera år nu.

Slutsats

Satoshi Nakamoto är en pseudonym för skaparen (eller skaparna) av Bitcoin. Även om vi inte definitivt vet vem eller vilka denna person (eller dessa personer) är, vet vi att de är otroligt intelligenta och väl insatta i kryptografi och ekonomi. De skapade Bitcoin som ett sätt att störa traditionella finansiella system, och deras inflytande på kryptovalutan kan inte underskattas.

Även om Satoshi inte har varit aktivt involverad i Bitcoin på flera år nu, har deras åsikt fortfarande stor vikt inom kryptovalutagemenskapen.