Vad Är Ethereum För Något?

Del 3: Hva er Ethereum?

Om du har hört talas om Bitcoin har du säkert hört talas om Ethereum. Det är nämligen den näst största kryptovalutan efter Bitcoin. Det är också en decentraliserad dataplattform som kan köra en massa applikationer som bland annat DeFi och NFTs. 

Vad Är Ethereum?

Ethereum lanserade 2015 som en dataplattform, till skillnad från Bitcoin som lanserades som en valuta. Med Ethereum bygger man allt ifrån finansiella verktyg och spel till komplexa databaser. Det är därför en kryptovaluta som är väldigt populär bland programmerare!

Ethereum foundation är en icke-vinstdrivande förening som förklarar kryptovalutan som ett verktyg för att ”kodifiera, decentralisera, säkra och handla med nästan vad som helst.”

Skillnaden mellan Ethereum, Ether och ETH

Det finns några förkortningar man behöver känna om man ska använda sig av Ethereum. För det första så är Ethereum själva namnet på nätverket. Själva kryptovaluta som man använder sig av i Ethereums nätverket kallas för ”Ether”. Detta förkortar man till ”ETH” och är vad man normalt sett kallar dess token för. 

Om man kollar på både BTC och ETH så fungerar de nästan på samma sätt när man skickar, tar emot och lagrar dess värde. De har snarlika funktioner, men vad som sticker ut med ETH är att användarna betalar avgifter med den för att utföra smarta kontrakt.

Man brukar säga att ETH är Ethereums bränsle för att hålla systemet igång, och det är just därför man kallar det för gas inom Ethereums universum. Man betalar bland annat ”gas avgifter” för att göra transaktioner med ETH.

Vad Är En Ethereum Värd?

För att ta reda på Ethereums värde så måste man kolla priset mot en annan valuta eller kryptovaluta. Man brukar säga att Bitcoin är digitalt guld medan Ethereum är digital olja, och det passar ganska så bra eftersom Ethereum är den näst mest värdefulla kryptovalutan.

Om man vill kolla till handelskurser så kan man göra det via TradingView. Det är ett bra ställe att hålla koll på kurspriser mellan ETH och andra finansiella instrument. 

Du kan kolla värdet på ETH mot SEK genom att klicka här!

Är Ethereum Säkert?

Ethereum är minst lika säkert som Bitcoin eftersom att båda är säkrade av varsin blockkedja. Det innebär att ett enormt datanätverk av användare verifierar och kontrollerar alla transaktioner som görs i nätverket. På så sätt är det praktiskt taget omöjligt för en tredje part att förstöra en transaktion. 

Ethereum är också, precis som Bitcoin en öppen källkod så att datavetare och kryptografer kan undersöka alla aspekter av säkerheten kring nätverket.

Allt Om Ethereum XBT hos Avanza

Avanza erbjuder handel med ETH och det kontraktet heter XBT. Dom säger på sin hemsida att kontraktet är förknippat med risk och att man endast bör investera i det om man är beredd att förlora hela det insatta kapitalet. Det beror på att man kan handla på både stigande kurser och fallande kurser.

När man handlar med Ethereum XBT så äger man inte Ethereum, däremot äger man kontrakt på prisukursen. Det är precis som när man handlar med Bitcoin XBT, förutom att det här gäller Ethereum istället. 

Ethereum XBT handlas även på Stockholmsbörsen First North som ges ut av XBT provider. 

Vad Tar Ethereum XBT För Avgift?

När man handlar med detta kontrakt så betalar man en courtagekostnad. Det innebär skillnaden mellan köp- och säljpriset så det innebär att avgiften alltid varierar. Den absolut lägsta kostnaden är dock 19 kronor per handelstillfälle. Här nedan kommer övriga specifikationer:

?

  • Årlig avgift: 2.5%
  • Hävstång: 1
  • Ränterabatt: Nej 

?

Vad är Ethereum 2.0?

Det är en stor uppgradering som möjliggjort en större tillväxt av nätverket samtidigt som säkerhet, snabbhet och effektivitet ökar. Uppgraderingen påbörjades December 2020 och tog  hela två år att aktiveras. 

Det första nätverket är fortfarande aktivt sida vid sida om Ethereum 2.0, men tanken är att dessa två nätverken ska slås ihop i Juni 2022.

Varför är en uppgradering nödvändig?

Förutom att säkerheten blir bättre så beror också uppgraderingen på att funktionen ”Proof of Work” under det första nätverket skapat högre avgifter och konsumerar allt för stora resurser. Ethereum 2.0 kommer att bidra till att kryptovalutan minimerar detta och kan fortsätta utvecklas till det bättre.