myter om bitcoin

Del 5: Myter Om Bitcoin

Bitcoin är fortfarande bara barnet om man jämför de med finansmarknaden i sin helhet. Det finns ändå redan en hel del myter och missuppfattningar om världen största kryptovaluta som vi tänkte gå igenom i den här kursen. 


Du kanske t.ex har hört att Bitcoin inte skulle ha något underliggande värde eller att den är alldeles för volatil. Då har du kommit helt rätt!

Första myten: Bitcoin är bara en bubbla

Man kan handla Bitcoin med kontrakt spekulativt som en investering men det betyder inte att det är en bubbla. Många har nämligen jämfört de med ”tulpanmanin” på 1600-talet där spekulanter fick priset att stiga med 26 gånger. Tyvärr sprack det efter 6 månader där marknaden kraschade och aldrig återhämtade sig.

Andra myten: Bitcoin har inget användningsområde

Många kritiker har hävdat att Bitcoin är värdelöst och enbart är något för kriminella verksamheter. Det är ett påstående som så klart inte är sant eftersom att Bitcoin under lång tid använts som transaktionsmedel till folk runt om i världen – helt utan en centraliserad myndighet.

Dessutom används kryptovalutan nu för tiden som skydd mot inflation av stora institutionella investerare.

Tredje myten: Bitcoin har inget värde överhuvudtaget

Till skillnad från t.ex amerikansk dollar som backas av guld så har inte Bitcoin något underliggande värde. Däremot så är Bitcoin i sig kodad på ett sådant sätt att den är begränsad i antal vilket gör att den står emot inflation. Därför är det värdefullt att äga Bitcoin redan nu, eftersom att det en dag kommer att ha nått sin maxgräns. 

Det gör däremot inte fiatvalutor eftersom att majoriteten av dem trycks i stora mängder och inflationen ökar därefter

Fjärde myten: Bitcoin kommer att ersättas av en bättre kryptovaluta

I skrivande stund var det över 13 år sedan Bitcoin kom till världen och det är än idag den största kryptovalutan, trots tusentals andra kryptovalutor. Det finns många kryptovalutor som blivit lovade att ta över förstaplatsen, men än så länge har ingen kommit i närheten ens.

Femte myten: Att investera i Bitcoin är att gambla

Om man det senaste decenniet har investerat i Bitcoin så vet man att prisrörelserna varit väldigt volatila. Det är däremot naturligt och något man får förvänta sig eftersom att Bitcoin fortfarande är relativt nytt och en växande marknad med en hype över sig. 


Länder världen över har också börjat reglera kryptovalutan som i längden bidrar till en stabilare marknad. Priset är fortfarande välidgt rörligt men i takt med att fler institutionella investerare integrerar Bitcoin desto stabilare kommer det att bli.

Sjätte myten: Bitcoin är ett osäkert alternativ

Det man måste förstå är att Bitcoins nätverk aldrig har blivit hackat. Koden som det är programmerat med är dessutom en öppen källkod som regelbundet granskar nätverket. Faktum är att Bitcoin har löst fler problem än vad de har orsakat problem och är därför väldigt säkert.