Vad Är Blockkedja?

Parte 2: Cos'è la Blockchain?

Om du har hört talas om kryptovalutor och Bitcoin så har du sannolikt hört talas om ”blockchain”, eller blockkedja som det heter på Svenska. Det kan vara helt främmande och svårt att greppa för den icke-tekniska vid första anblick.

I det här avsnittet går vi igenom allt om blockkedjor och vad de har för mening.

Vad Är En Blockkedja?

En blockkedja är en databas som lagrar information elektroniskt i digitalt format. Blockkedjor har en avgörande roll i kryptovalutasystem.

Bitcoin är ett kryptovalutasystem där en blockkedja upprätthåller en säker och decentraliserad registrering av transaktioner. Den garanterar äkthet och verifierar legitimitet vid dataregistrering utan behov av en betrodd tredje part.

Skillnaden Mellan En Blockkedja Och Typisk Databas

Den största skillnaden mellan en blockkedja och en typisk databas är strukturen på uppgifterna som samlas in. En blockkedja samlar in all data i så kallade block med uppsättningar av information. Blocken kan lagra en viss kapacitet som stängs när de är fyllda, för att sedan kopplas till det tidigare blocket som blev fyllt. På så sätt bildas en kedja av data, som kallas för blockkedja.

En typisk databas strukturerar vanligtvis all data i tabeller till skillnad från en blockkedja som gör det i en kedja. Ett block kan inte ändras när den är fylld med data, till skillnad från en typisk databas där data kan ändras.

Användningsområden För Blockchain

De viktigaste egenskaperna som blockchain har är decentralisering, öppenhet, oföränderlighet och automatisering. Det är något som kan tillämpas på en mängd olika branscher och skapar därför massor av olika användningsområden. 

Här nedan hittar du några exempel där man använder blockchain:

Finansiella tjänster 

Efter att man i decennier har kämpat med säkerhetsbrister och långsamma betalningar så effektiviserar man digitaliseringen av finansiella instrument tack vare blockchain. På så sätt ökas likviditeten samtidigt som kapitalkostnaderna minskar vid finansiella tjänster.

Decentraliserad Finans (DeFi)

Tack vare blockchain kan övergången från centraliserade, finansiella system till decentraliserade finansiella system som DeFi göras möjligt tack vare Ethereum-nätverket. Det här möjliggör att nya ekonomiska system kan sättas upp tack vare sammarbetet hos miljontals människor. 

Energi och hållbarhet

Eftersom att olje- och gasföretag idag lider något enormt så kan blockkedjelösningar lösa processeffektiviteten. Dessutom kan energibranschen stimulera tillväxten genom sina smarta kontrakt.

Bitcoin Och Andra Kryptovalutor

Blockkedjor är lite som en huvudbok med ett globalt kalkylblad där Bitcoin e altre criptovalute är kopplade. Alla kryptovalutor som är byggd med blockkedjeteknik har en egen blockkedja utan någon central databas. Dessa körs på datorer som frivilligt är uppkopplade till noder som bildar ett nätverk. Det är på det här sättet som bland annat Bitcoin-transaktioner fungerar.