NFT Skatt: Ska Man Betala Skatt? (Total Guide)

Att man ska deklarera och betala NFT skatt är lika viktigt som vilken annan beskattning som helst. Trots detta vet många inte hur man gör eller hur mycket man faktiskt ska skatta. Man kan egentligen inte klandra någon för de eftersom detta ämne fortfarande är relativt nytt i Sverige, men om man handlar, skapar eller säljer NFT:s så behöver man enligt lag skatta på detta. Och med tanke på de enorma summor som en NFT kan säljas för så förstår man varför det är viktigt.
I det här omfattande inlägget går vi igenom beskattningen av NFT och vad som gäller för Dig, så att Du kan känna dig säkrare kring detta ämne.
Först och främst, vad är en NFT?
Det är nästan en kryptovaluta, förutom att det inte används som en digital valuta, utan är istället en ?non-fungible token?. På svenska kan man kalla det för en icke-fungibel token, som i det här fallet betyder att den visuella koden inte kan ändras utan stannar samma. På så sätt kan man äga en digital NFT och säkert veta att man är den enda i världen som äger just den NFT:n.
Ett exempel på en NFT kan vara en bild på en apa som kommer ifrån en dator-genererad kollektion. Det kanske finns 100 stycken dator-genererade apor och äger man då en sådan, så vet man också att man är den enda som har en sådan.
Måste man skatta på NFT?
Det första och viktigaste att förstå är att man ska redovisa skatt för NFT. Det fungerar precis som när man ska deklarera kryptovaluta skatt, så länge man enbart handlar med dem. Detta gör man alltså i K4-blanketten där man fyller i omkostnadsbeloppet samt försäljningspriset. Man skattar, precis som för kryptovalutor, 30 procent på vinsten medan 70 procent av förlusten kan dras av mot vinsten.
När det gäller kreatörer som skapar NFT:s så ska även skatten på dessa redovisas, men det gör man istället lite annorlunda. Man redovisar nämligen det som inkomstskatt, där deklarationsprocessen skiljer sig beroende på om man sköter det som ett företag eller hobbyverksamhet.
Exempel köp och försäljning av NFT för krypto försäljning
Låt oss säga att du enbart handlar med NFT och kryptovalutor. Du har gjort tio stycken transaktioner med NFT och tio stycken försäljningar av krypto. Av dessa 20 transaktioner så har 10 stycken varit med vinst. Eftersom att allt du har gjort här är att handla med dessa tillgångar så innebär det att 30 % ska skattas på vinsten och 70 % av förlusten kan dras av.
För att få fram total skatt för dina 20 transaktioner så kan du först dra av 70 % på de 10 transaktionerna med förlust, och sedan 30 % på de transaktionerna som blev vinst. Plussa sedan ihop detta, så får du fram din totala skatt!
Skillnaden mellan hobbyverksamhet och företag
När det kommer till beskattning av NFT som tillgång så är det viktigt att man vet skillnaden på det man utför så att man betalar rätt skatt. Om man till exempel enbart handlar med dem så gäller skatten enligt en viss skattetabell, medan försäljning och skapande av NFT:s mot betalning ska beskattas enligt en annan.
Det är än idag oklart om vad som klassas som hobby och vad som klassas som företag i detta sammanhang, men det är viktigt att man kategoriseras i något av dessa så att det inte blir fel. Varför det är så beror på att NFT fortfarande är väldigt nytt i Sverige och man har ännu inte hunnit klassificera allt korrekt ännu.
På grund utav att det fortfarande inte är helt glasklart rekommenderar vi att du kontaktar Skatteverket om du är osäker på vad du bör välja vid deklarering av NFT skatt.
Om du inte deklarerar din NFT
Så, vad händer om man inte deklarerar krypto eller NFT överhuvudtaget? Enligt Skatteverket så får man först en påminnelse och efter de så överlämnas ärendet till Kronofogden där de kommer jaga dig för indrivning. Man måste då även betala en avgift som kallas ?grundavgift? på 600 kronor.
Har man dessutom utöver detta till exempel obetald skatt Bitcoin coinbase eller skatt för mining och inte tänker deklarera för de, så skulle det teoretiskt sett anses vara kriminellt. Enligt skattebrottslagen så kan en person dömas om gärningen är upsåtlig, som i värsta fall kan resultera i fängelse.