Hvad er Lightning Network egentlig?

Till skillnad från Bitcoin som är ett nätverk på blockkedjan så är lightning ett nätverk utanför. Det innebär att varje transaktion inte behöver gå igenom varenda nod som en Bitcoin transaktion gör och istället rör sig lightning transaktioner direkt mellan noder anslutna från person till person.

Lightning network gör det möjligt att skicka flera transaktioner per sekund, fram och tillbaka genom betalningskanaler utan några problem. Medan en Bitcoin-transaktion kan ta flera timmar så går en lightning transaktion lika snabbt som Swish.

Lightning är inte helt fristående ifrån Bitcoins blockkedja utan stöds som andra lager utav samma säkerhet som Bitcoin nätverket. Tack vare detta kan man göra näst intill direkta transaktioner som är kostnadsfria till skillnad från btc som med tiden blivit väldigt dyrt.

Hur fungerar Bitcoin Lightning Network?

Man behöver två viktiga funktioner för att lightning network skall vara funktionellt:

?

  • Betalningskanaler
  • Hashed Timelocked Contract

För att betalningar skall fungera så behöver man först och främst betalningskanaler. Detta möjliggör att transaktioner kan ske utan att först behöva publicera transaktionen på blockchain. På så sätt påskyndar man processen och kan då till exempel ta betalt per minut för en tjänst eller göra flera transaktioner på samma gång.

Nästa steg för att försäkra network lightning är något som kallas för Hashed Timelocked Contracts. Det är en funktion som möjliggör betalningar till vem som helst inom nätverket och samtidigt ser till så att betalningar är legitima och inte bedrägliga. Detta försäkrar att transaktioner faktiskt godkänns samt går iväg inom en viss tidsram så att pengarna inte studsar tillbaka.

Vilka för- och nackdelar har Lightning Network?

Fordele

Snabba betalningar

Att betala med lightning är blixtsnabbt till skillnad från Bitcoin som kan ta upp emot flera timmar. En etablerad kanal mellan två personer går nästan lika snabbt som en data-överföring på nätet.

Alla typer av transaktioner

Med lightning kan du skicka stora belopp men också extremt små belopp. Du kan till exmepel skicka flera transaktioner per sekund med det minsta beloppet som är 0.00000001 BTC.

Ingen tredje part är inblandad

Eftersom att betalningar görs mellan två kanaler så kan aldrig en tredje vara inblandad. På så sätt kan aldrig någon annan ta kontroll över dina medel.

Lave gebyrer

Transaktioner med Bitcoin lightning network har till skillnad från en vanlig transaktion minimala avgifter som ofta sträcker sig mot en Satoshi (0.00000001 BTC). Det motsvarar lika mycket som en procent av ett öre.

Ulemper

Långsam utveckling

Integrationen av lightning network har sedan lanseringen 2018 gått väldigt långsamt. Gemenskapen kring bitcoin lightning network har växt men inte i den fart man hade hoppats på.

Du måste själv öppna en kanal

För att använda lightning så behöver du själv öppna en kanal och det kan vara knepigt för nybörjare. Dessutom behöver båda användarna vara tillgänglig och ansluten för att transaktioner skall kunna genomföras och därför kan du inte göra en betalning när som helst.

Osäkert med större transaktioner

Eftersom att lightning network är designat för att hantera små till medelstora transaktioner fram och tillbaka så kan det vara problematiskt med stora betalningar. Man rekommenderar därför att inte göra större betalningar än vad man är villig att förlora.

Vem skapade Lightning Network?

Första gången man såg glimten av ett så kallat white paper där network lightning förklarades var 2015. Det var Joseph Poon och Thaddeus Dryja som beskrev integrationen för första gången och arbetar än idag med ett flertal andra programmerare via Lightning Labs, Blockstream och ACINQ.

Dessa tre företag arbetar med att integrera nätverket i olika språk:

  • Lightning Labs: Här utvecklar man LND som står för ”Lightning Network Daemon” och är skrivet i Golang.
  • Blockstream: Här arbetar man med integrationen som skrivs i språket C.
  • ACINQ: Här ansvarar man för Scala implementationen.