CFD

CFD-handel | Fullständig Guide 2024 | Strategi 

Ett av de mer populära alternativen att handla på heter CFD handel. Varför det har blivit så pass populärt som det är idag beror dels på något som kallas för hävstång, men också på grund av det stora utbudet av finansiella instrument. Man kan handla med allt ifrån valutapar till råvaror, och nu för tiden är det mest kryptovalutor som gäller.

I det här inlägget går vi igenom vad CFD handel är, hur man gör och varför svenskar samt andra runt om i världen väljer att handla CFD-produkter hos populära mäklare som eToro!

VAD BETYDER CFD?

Att handla med CFD är ett populärt sätt att utföra trading på. Det är faktiskt det populäraste handelsättet av kryptovalutor i Sverige!

CFD är en förkortning på ”Contract for Difference” vilket innebär att man istället för att köpa en guldtacka istället köper ett finansiellt kontrakt på en guldtacka. Det kallas att spekulera på kursen, och det gör man beroende på om man tror att den ska gå uppåt eller nedåt.

CFD-handel hos mäklare

När man handlar ett CFD-kontrakt så gör man det oftast via en finansiell mäklare som erbjuder en handelsplattform. Det som sker på några knapptryck är att man ingår ett kontrakt med mäklaren där man accepterar en tillgång till ett visst pris. När kontraktet sedan löper ut så byts det ut mot kontanter som antingen är positivt eller negativt för handlaren. Detta beror på vad det faktiska värdet är i slutet perioden.

CFD-handel med Bitcoin

Om man väljer att handla med Bitcoin-kontrakt så är det normalt att se större svängningar i sitt insatta kapital eftersom de flesta mäklare för krypto erbjuder en så kallad hävstång. Ett populärt ställe att göra detta på är bland annat via eToro.

Vad är CFD-handel?

Med CFD-handel så betyder det först och främst risk för snabba vinster på grund utav den snabba rörligheten kring den underliggande tillgången som man väljer att handla med. Trading med CFD betyder att man köper kontrakt på en underliggande tillgång som till exempel kryptovalutor, aktieindex och råvaruindex. Det innebär att en kurssvängning med en CFD på 100 kr kan ge resultat på 1,000 kr, om man har en köpkraft på tio gånger priset.

Det är många som väljer CFD-handel tack vare att man kan gå kort, som betyder att man kan tjäna pengar när kursen går ner. Har man ett konto hos en mäklare som erbjuder CFD-handel på den underliggande tillgången av till exempel aktieindex, och man väljer en position för att gå kort så har man möjlighet att tjäna tusenlappar på sina 100 kr när kursen går ner.

Vad som är viktigt att tänka på när man ska CFD-handla är att man verkligen förstår hur CFD kontrakt fungerar, så att man inte tar en större risk än man räknat med. Har man t.ex för låg marginal vid något tillfälle och inte har möjlighet att fylla på sitt konto, så stängs din position automatiskt. Du bör därför tänka att på grund av hävstång så är risken större vid en aktie cfd än annars. 

Varför ska man använda en CFD-mäklare?

Det finns flera anledningar till varför man använder en CFD-mäklare. Det är trots allt komplexa instrument som innebär stor risk för snabba trades med finansiella instrument. En av de största anledningarna till varför man ska handla med CFD-kontrakt är för att du både kan köpa och sälja, vilket innebär både stora vinster och förluster eftersom du kan använda hävstång.

Med en hävstång kan du handla med köpkraft. Det innebär att när du handlar så gör du inte det med underliggande tillgångar utan du handlar med kontrakt på den underliggande tillgångens pris. Du köper eller säljer med positionens totala kurspris, med en hävstång på ett CFD-kontrakt som kan vara upp till hundra gånger mer. Detta innebär att även professionella kunder förlorar pengar eftersom kontrakt är komplexa instrument och marknaden kan gå emot en.

Det finns stor risk för snabba förluster men samtidigt finns det lika stor risk att priset kommer att stiga. Av denna anledning väljer många att handla hos en CFD-mäklare, trots att cfd kontrakt är komplexa. Priset på den underliggande tillgång som man väljer att handla med kan alltså gå åt vilket håll som helst och därför spekulerar många samt investerar pengar på cfd-handel med en CFD-mäklare.

Hur fungerar hävstången i handel med CFD

När du handlar med CFD-kontrakt så erbjuds i de flesta fall en så kallad hävstång. I många fall brukar det stå att hävstången är 1:2 eller kanske 1:5, men det finns vissa plattformar som erbjuder så högt som 1:100. Vad det i praktiken betyder är att man kan få 2 gånger, 5 gånger eller till och med 100 gånger avkastningen än det man har satsat. Det innebär också att man riskerar lika mycket åt det motsatta hållet.

Trots den ökade risken med CFD handel så väljer majoriteten att prova på detta spännande sätt att trada på. 

FINNS DET EN BITCOIN CFD-STRATEGI?

Innan du börjar med CFD handel på nätet så är det bra med en strategi. Detta skiljer sig givetvis från person till person, men om du är en professionell kryptohandlare så har du oftast ett par olika strategier. 

Det vanligaste man ser vid en handelsplattform 2022 är robothandel så kallad ”copy trading” som eToro erbjuder.
 
Man kan t.ex diversifiera sin portfölj och köra manuell samt automatisk trading för variationens skull. Om man kör eToros alternativ så kopierar man andra investerares positioner per automatik.
 
De flesta handelsplattformar erbjuder detta och här på Bitcoin Robot listar vi bäst bitcoin plattform varje månad!

Är CFD-handel med Bitcoin lönsamt?

Låt oss anta att man tror att priset på den underliggande tillgången, som i det här fallet är Bitcoin kommer att stiga och vi köper ett CFD-kontrakt. Då har man tjänat pengar på CFD-handel trots att det är komplexa instrument som innebär förlust i många fall. I det här fallet var CFD-handel med Bitcoin hos en mäklare vinstgivande.

Trots att många tjänar stora pengar på CFD-trading på mäklare som eToro, så är det många som förlorar pengar på CFD överlag. Man kan råka ut för snabba förluster på grund av Bitcoins marknadsförhållanden, även på stora underhandlare som eToro. I detta fall är CFD-handel med Bitcoin inte särskilt givande.

Eftersom att du kan förlora dina pengar när man väljer CFD-handel med Bitcoin så kan det vara bra att läsa mer innan du börjar handla CFD.

Läs vidare i det här inlägget så att du förstår hur CFD fungerar och inte börjar förlora dina pengar. Om du inte gör detta och börjar förlora mer så är inte CFD-handel hos en mäklare förmånlig.

CFD med en underliggande tillgång som Bitcoin

När du handlar en CFD skall du tänka på att det oftast görs med hävstång, vilket ger dig utmärkta fördelar. När du handlar med en handelsmjukvara har du nämligen möjlighet att sköta din riskhantering fullt automatiskt.

Det som är riktigt bra när man handlar en CFD med en underliggande tillgång så som Bitcoin, är att du har möjlighet att låta dina Bitcoin växa. När du utökar dina Bitcoin genom ett överliggande värdepapper som sedan säljs av, konverteras detta tillbaka till BTC vilket gör att du gör vinst på vinst. När Bitcoin går upp i värde kommer dina antal coins ha ökat genom robothandel på CFD. Detta gör att du får ränta på ränta.

Hur fungerar ett handel med CFD?

När man handlar ett CFD-kontrakt så gör man det oftast via en finansiell mäklare som erbjuder en handelsplattform. Det som sker på några knapptryck är att man ingår ett kontrakt med mäklaren där man accepterar en tillgång till ett visst pris. När kontraktet sedan löper ut så byts det ut mot kontanter som antingen är postivit eller negativt för handlaren. Detta beror på vad det faktiska värdet är i slutet perioden.

Hur fungerar en rollover i CFD handel

En rollover är en funktion som vissa mäklare implementerar för att simulera en riktig tradingmiljö inom CFD handel. En rollover är mellankopplingen från ett kontrakt till ett annat. Detta sker oftast via råvarukontrakt där det kan tillkomma en avgift för att koppla över sig på nästa råvarukontrakt på till exempel olja, guld eller till och med Bitcoin.

Det man skall tänka på när man väljer ett kontrakt är att se om det finns ett datum när det går ut och vad isåfall priset är när rollovern sker. Betalar du inte för din rollover kommer ditt kontrakt bli utstoppat på det priset du är idag. Det är inget du vill skall hända om du exempelvis ligger långt under inköpspriset på din CFD.

CFD handel / CFD Trading – är det någon skillnad?

När du köper ett värdepapper på en underliggande tillgång handlar du värdepappret till spotpriset för värdepappret. Om du däremot aktivt köper och säljer kallas detta för trading. En trader har kanske inget intresse av att låta sina Bitcoins ligga och samla damm utan han vill istället se dem öka. En person som enbart handlar en CFD är en person som kommer vara fullt exponerad mot marknaden genom att bara ligga lång i positionen. Om marknaden istället går emot oss kan man genom aktiv trading minska sina förluster.

Så CFD-handel är därför, precis som vi har beskrivit en handel av värdepapper på en underliggande tillgång, lite som en termin eller future fast utan utgångsdatum eller rollover.

Lär dig allt om handel med CFD & Bitcoin som underliggande tillgång

Istället för att handla manuellt vilket är lika riskfyllt som att handla direkterminer eller warranter, så skall du använda en robot som sköter all riskhantering åt dig. Du behöver alltså inte tänka på att sätta in en ”stop loss” eller ”take profit” – det sköter mjukvaran hundra procent åt dig. När du handlar CFD med mjukvara har du därför en edge mot marknaden och behöver inte oroa dig för att förlora kapital. Det finns alltid en risk när du handlar CFD-produkter men man skall tänka på att Bitcoin är volatilt överlag och att det därför kan vara viktigt att låta någon sköta riskhanteringen automatiskt.

Även om du handlar genom CFD avanza vilket vi avråder då dem oftast inte är kompatibla med robothandel eller innehar riktiga Bitcoins. De har enbart ett certifikat på Bitcoins där du alltså inte äger den underliggande tillgången som hos exempelvis eToro.

eToro | Om mäklaren kom igång underliggande tillgångar på Bitcoin

CFD-mäklaren eToro är ett utmärkt val om du är intresserad av att handla underliggande tillgångar genom robothandel och CFD handel. Kan man handla med en reglerad mäklare i Sverige är frågan vi ofta får. Svar är ja, det går faktiskt!

Bra att veta om eToro är att de är registrerade via Finansinspektionen med registreringsnummer som du hittar här. De är en världsledande expert inom just CFD handel och har haft mycket uppmärksamhet i media genom att till exempel låta skådespelaren Alec Baldwin göra reklam för just eToro.

eToro versus Avanza & Nordnet

Det finns flera anledningar till varför man använder en CFD-mäklare trots att det är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba trades med finansiella instrument. En av de största anledningarna till varför man ska handla med CFD-kontrakt är för att du både kan köpa och sälja, vilket innebär både stora vinster och förluster eftersom du kan använda hävstång.

En hävstång innebär alltså att du handlar med köpkraft. När du handlar så gör du inte det med underliggande tillgångar utan du handlar med kontrakt på den underliggande tillgångens pris. Du köper eller säljer med positionens totala pris med en hävstång på ett CFD-kontrakt som kan vara upp till flera hundra gånger mer. Detta innebär att även professionella kunder förlorar pengar eftersom kontrakt är komplexa instrument och marknaden kan gå emot en.

Det finns stor risk för snabba förluster men samtidigt finns det lika stor risk att priset kommer att stiga. Av denna anledning väljer många att handla hos en CFD-mäklare trots att cfd kontrakt är komplexa. Priset på den underliggande tillgång som man väljer att handla med kan alltså gå åt vilket håll som helst och därför spekulerar många samt investerar pengar på i handel med CFD hos en CFD-mäklare.

Hos en CFD-mäklare som eToro har du möjligheten att göra stora vinster med en liten summa pengar. Hos Avanza och Nordnet skulle du få vänta många år på att du skall ha möjlighett att leva på din daytrading på 10,000 kr medans med en CFD kan 10,000 kr blir 90 000kr över en natt, du kan även förlora dina 10 000kr men uppsidan är alltså betydligt högre.

Innan du börjar utföra handel med CFD så är det bra med en strategi. Detta skiljer sig givetvis från person till person, men om du är en professionell krypto trader så har du oftast ett par olika strategier.  Det vanligaste man ser vid en tradingplattform 2019 är automatisk CFD Bitcoin handel. Man kan t.ex diversifiera sin portfölj och köra manuell samt automatisk trading för variationens skull.

De flesta platformar erbjuder detta och här på Bitcoin Robot listar vi enbart den bästa plattformen vilket är Etoro, du har möjlighet att välja mellan tusentals traders med track record som aktivt kan förvalta dina tillgångar under Etoros licens!

Testa CFD Handel på eToro

Vi utförde ett 12 månaders test med 100,000 kr för att se hur mycket vi kunde tjäna på eToro.

Våra månader på eToro gav följande resultat:

 • Månad 1: +13%
 • Månad 2: -2%
 • Månad 3: +32%
 • Månad 4: +18%
 • Månad 5: +9%
 • Månad 6: -7%
 • Månad 7: +12%
 • Månad 8: +16%
 • Månad 9: +11%
 • Månad 10: -12%
 • Månad 11: +18%
 • Månad 12: +22%

Efter tolv månader stod vårt kapital 319,443 SEK. Vi var själva förvånade och lite rädda vissa månader när det var förlust, men satt stilla i båten för att se resultatet av vår handel med CFD genom eToro. Vi var mycket nöjda över vårt resultat och har låtit vår vinst ligga kvar medans investeringen tagits ut.

Vår utbetalning kom in samma dag på vårt Revolutkort.

Så här gör Du för att komma igång:

Det senaste årtiondet har tillgångar på börsen ökat med ungefär 13,95% i värde per år.

Om ditt mål i livet är att även du ska skapa dig ekonomisk frihet och utöka ditt kapital, så har du kommit rätt.

Genom vår guide för eToro’s tjänst ”Copy trading” visar vi dig hur du kommer igång med att investera med 0% provision och 100% aktier, valutor och råvaror.

 1. Öppna en gratis depå för aktier
  Hos eToro äger du dina aktier och du får även utdelningen från dina aktier.
 2. Sätt in kapital
  Hos eToro har du möjlighet att testa med så lite som 500kr
 3. Köp din favoritaktie
  Sök efter din aktie, tryck på handel och köp den aktie du håller varmt om hjärtat till 0% avgift.

Skatteverket CFD & Bitcoin

Skatteverket gör det normalt sett krångligt att redovisa Bitcoin, men genom att handla det via eToro får man en mycket enkel rapport för skatten. Det kan du sedan direkt mata in automatiskt via din K4-Blankett. Vad eToro däremot inte har är en direktrapportering till varken banken eller Skatteverket för hur framgångsirk din trading är. Du som privatperson måste därför ta ansvaret att deklarera och om du inte gör det är det alltså inget som syns, såvida det inte sker en undersökning.

Beskattning på Bitcoin och CFD handel ses som kapitalskatt vilket är samma som på 30 procent utdelning. Det skall dock tas i beaktning att vinsten via CFD-handel är betydligt högre än vinst på aktier & fonder. Bitcoin kan röra sig 16 procent på en dag och hävstång på det kan snabbt göra en förmögen. Därför gör 30% på vinsten därför varken mer eller mindre ont att betala.

CFD ISK-Konto – För tillfället har vi inte hittat en mäklare som erbjuder detta, varken mäklare så som IG eller CMC i Sverige erbjuder investeringssparkonto men det kanske är lika bra det. Det man skall tänka på är att när man betalar skatt får man även dra av 70 procent av sina förluster på Bitcoin och terminer.

Vi har lämnat in K4 två gånger till Skatteverket och deras handläggare är lika ovetande varje gång. Dem har enbart koll på avanza och Nordnet där dem inte förstår sig på att det finns en värld utanför Sverige som är mycket större när det kommer till just finansbranchen. Men låt inte det avskräcka er – det är nämligen deras jobb att försöka ta så mycket pengar från folket som möjligt.

Vanliga Frågor & Svar

Hur använder jag CFD-handel för hedging?

Låt oss förklara ett tydligt exempel med Svenska kronan. Vi alla vet att svenska kronan har fallit under många års tid och svenskars förmögenheter urholkas till grund av detta. Om du placerat en position på kronan med hävstång för 7 år sedan hade du idag tjänat 300% avkastning på din position. Det beror på att värdet urholkats med runt 30%. Om värdet urholkats 30% och du har 10 i hävstång har du alltså gjort 300% på kronans värdeminskning medans dina aktier gått upp och bortfallet på kronan är du hedgad mot.

En CFD kan du alltså handla i båda riktningar. Går din aktie ner på Avanza kan du placera en säljorder på eToro för att tjäna på nedgången, precis som en option på CME Group. Därför är det viktigt att öppna ett konto hos eToro. Går du dessutom via vår knapp handlar du dessutom råvaror, valutor och index till noll avgift.

Vad är skillnaden mellan CFDs och terminer?

Terminer har ett utgångsdatum och du kan inte förlora mer än det du köpt terminen för. En CFD baserar sin marginahandel på din fria marginal, det vill säga mellanskillnaden i vinst eller förlust plus ditt kapital.
 
Terminer är ingen bra idé i jämförelse med CFD produkter med tanke på att det är antingen vinna eller förlora när du väl har köpt den. Du kan inte skjuta till kapital eller på något sätt rädda din position när du väl har köpt den.

CFD handel gör det lättare att rädda en position via hedging. Där kan du nämligen tjäna exakt lika mycket åt andra hållet. Om du köper en position i Amazon och aktien går ner kan du i CFD handel därför även öppna en sälj-position och slå ut marginalen mot varandra. Det kan du inte göra med en termin.

Har Avanza CFD?

Avanza erbjuder inte CFD produkter och därför är det viktigt att söka sig därifrån. Om man är intresserad av automatisk handel via professionella traders så kan man istället välja eToro.

Avanza är bra på många sätt men CFD handel erbjuder inte denna börs, Vi känner att det är synd med tanke på att dem tappar marknadsandelar från oss som vill handla med CFD-produkter. Utöver utbudet av aktier, terminer, turbowarranter och optioner borde Avanza lägga till CFD produkter så att du och vi har möjlighet att handla detta. Tills dess kommer vi daytraders att hålla till på eToro.

Vad är fördelarna med eToro?

Fördelarna är flera. Du kan låta professionella traders handla åt dig fullt licensierat via deras europeiska licens som är registrerad hos Finansinspektionen.

Du kan handla CFD-produkter på underliggande tillgång men samtidigt får du utdelning på dina aktier och du äger den underliggande aktien. I det här fallet är eToror antagligen den enda online-mäklaren som ger dig rättigheter på den underliggande tillgången. Det är en fantastisk funktion!
Tveka inte med att börja din handel med CFD produkter redan idag hos Etoro, när du är redo och har gjort dina eftersökningar på internet kommer du hitta mycket bra information om denna mäklaren för CFD handel. Gör som proffsen och amerikanska kändisar och välj Etoro.