Bitcoinadress: Omfattande Guide 2024

Bitcoin-revolutionen och användning av Bitcoinadresser har pågått i över ett decennium nu, men den är fortfarande inte helt mainstream. Det har skett en stor utveckling i världen av kryptovalutor den senaste tiden som inte alltid är lätt att hänga med i. Även fast Bitcoin är den största kryptovalutan så har den inte heller varit helt enkel att förstå för den som inte är tillräckligt insatt.

​Att komma igång med Bitcoin är trots allt ingen raketforskning, och man behöver inte förstå den tekniska biten för att att använda de framgångsrikt. Allt man behöver är en Bitcoin-plånbok och en Bitcoinadress, och det är vad vi kommer att gå igenom i det här inlägget!

Vad är en Bitcoinadress?

Bitcoin (eller BTC) är en digital valuta som kan skickas från en person till en annan. För att ta emot en transaktion så behöver man en Bitcoinadress, och det kallas även för adress eller mottagaradress. Det är den adressen som identifierar vem mottagaren är och den adressen som man ger till den som ska skicka BTC till en.

En Bitcoinadress kan man alltså dela med andra och brukar jämföras med bankkontonummer. Varje adress är unik och börjar antingen på bc1, 1 eller 3. En adress innehåller mellan 26-35 tecken.

Olika adressformat

Som du tidigare kunde läsa så börjar en adress med bokstäver och en siffra, eller enbart siffror. Så här ser de olika adress-typerna ut:

  • P2PKH-adresser använder sig av en “pay-to-pub”-hash och börjar alltid på siffran 1:

153GkaVZNi8AU9w4RatELNYUYE2oXtFe2x

  • P2SH-adresser använder sig istället av en “Pay to Scrypt”-hash och börjar alltid på siffran 3:

3JGEMnF38raPcGkAvtQGIUYH4h1xhDD3Q

  • Bech32-adresser är en form av så kallade Segwit-adresser som börjar på bc1:

bc1qjm2qx2dvzy2fza487uwqlmwxxz4y3nuvm0m9qm

Det här är alltså tre olika adresstyper där den sistnämnde är den senaste varianten. Man kan skicka Bitcoin till alla dessa tre olika typer av adresser, men P2PKH och P2SH är de mest använda eftersom att de har funnits längst. Bech32 är ett kodningssystem som även används till att koda Lightning-fakturor.

Hur skapar man en Bitcoinadress?

Precis som en mejladress försäkrar att ett mejl kommer till rätt adress, så försäkrar en bitcoinadress att en transaktion dyker upp säkert. Man kan skapa adresser för Bitcoin på flera olika sätt, och man kan dela upp en btc-adress i flera olika delar.

Plånboksadress: Publika och Privata nycklar

Eftersom att varje adress är unik och kodad på ett specifikt sätt, så innehåller varje adress även kryptografisk information som även kallas för nycklar. Det finns två stycken olika nycklar som vi kommer att gå igenom.

Den adress som man ger till avsändaren är en så kallad publik nyckel. Man kan jämföra den med sitt kontonummer för sin bank, och det är också den nyckel som man delar med andra.

Den andra nyckeln kallas för privat nyckel och är sammankopplad med en publika nyckeln.

Vad som är viktigt att veta är att dessa två nycklar, trots sin sammankoppling inte är identiska, utan snarare asymmetriska. Man ska hålla den privata nyckeln för sig själv, eftersom att det är den som har den privata nyckeln som äger tillgången, dvs. de tillgängliga BTC.

För att förklara det enkelt:

  • Ska man mottaga BTC så ger man sin bitcoinadress, som är den publika nyckeln.
  • Ska man spendera BTC så behöver man den privata nyckeln för att bevisa för blockkedjan att man äger tillgången på den adressen.

För att båda dessa parter ska fylla sin funktion på ett smidigt sätt för användaren, så behöver man en Bitcoin-plånbok.

Bitcoin-plånbok

För att hantera din Bitcoinadress så behöver du en plånbok. Det fungerar nästan som en vanlig fiatplånbok förutom att den är digital. Man kan dra jämförelsen för att den istället för att hålla kontanter, håller en kollektion av Bitcoin-adresser. Du kan alltså ta emot, skicka och lagra Bitcoins i en sådan genom att den hanterar dina publika samt privata nycklar.

Det är kostnadsfritt att använda sig av en plånbok och det kostar heller inget för användaren att generera adresser. Man kan generera hur många adreser man vill tack vare att det är pseudonymt.

Olika typer av plånböcker

Det finns flera sätt som man kan få tillgång till sina Bitcoins på. Här nedan kommer några olika alternativ:

Pappersplånbok

Man kan förvara sina Bitcoins på ett papper – utan att vara uppkopplad på nätet! Det är ett säkert alternativ att förvara sin kryptovaluta på. Man får sina privata och publika nycklar i en QR-kod, och det räcker med att skriva ut pappret för att kunna hantera de sen.

Vissa hävdar att pappersplånböcker är mindre osäkra alternativ. Detta beror inte på någon säkerhetsrisk i tekniken, utan mer hos den mänskliga faktorn. Anledningen till det här är för att man enkelt kan tappa eller råka förstöra ett papper, och då förlorar man hela sin tillgång. Om man däremot har ett säkert och privat sätt att förvara sitt papper på, så är det ett säkrare alternativ än annars.

Hårdvaruplånbok

Om tanken är att man ska förvara sina Bitcoins under en längre tid, så är en hårdvaruplånbok ett bra alternativ. Det är nämligen en fysisk enhet som man kopplar in till sin USB-enhet. Den är oftast liten, ungefär som en dongel och används för att permanent förvara Bitcoins.

De två största företagen som skapar hårdvaruplånböcker är Trezor och Ledger.

Plånbok till datorn

Du kan hålla dina Bitcoin säkra genom att lagra dem i en digital plånbok via din dator. Dessa applikationer är nästan utformade på samma sätt som en pappersplånbok, förutom möjligheten att skicka och ta emot också kan hantera allt visuellt.

Här är ett par populära plånböcker till datorn:

  • Electrum Wallet
  • Samurai Wallet

Plånbok till mobilen

Oavsett om du använder en iPhone eller Samsung så kan du även hantera dina bitcoinadresser via mobiltelefonen. Det fungerar mer eller mindre likadant som till datorn, förutom att applikationen är anpassad till en mobiltelefon.

Här är ett par populära applikationer till mobilen:

  • Electrum Wallet (Android)
  • Blue Wallet (iOS / Android)

Vanliga Frågor & Svar – FAQ

Vad kostar en transaktion i Bitcoin?

Ju längre det tar för nätverket att enas om ett nytt block, desto mer avgifter och belöningar utgår. De större blocken tenderar att inte bara ta längre tid utan också kosta mer, delvis på grund av svårigheten att bryta dessa typer av block. Kostnaden kan därför vara från bara några ören till flera kronor. 

Kan man kolla om man äger Bitcoin?

För att se ifall man är den faktiska ägaren så behöver man kolla ifall den Bitcoinadress som innehåller detta finns i sin tillgängliga Bitcoin-plånbok. Om addressen stämmer överens med den plånbok man har tillgång till, så ska den även innehålla Bitcoins.

Kan man köpa en del av Bitcoin?

Om man inte har råd att köpa en hel Bitcoin så kan man köpa delar av den. Du kan köpa så lite som en hundradels miljon av den. Om man till exempel köper en halv så äger man 0.5 BTC.