bitcoin mining

Så Fungerar Bitcoin Mining 2024

När nya Bitcoin skapas så innebär det att ett nytt digitalt matematiskt pussel är löst i blockkedjan och detta kallas helt enkelt för ”Bitcoin mining”. Direkt översatt ifrån Engelska så innebär detta grävning, dvs. att man gräver efter Bitcoins i nätverket. En lokal eller ett ställe som gräver efter Bitcoins kallas för ”Bitcoin mine”, dvs. ”Bitcoin gruva”.

Vad är Bitcoin Mining?

Bitcoin Mining är processen att säkra och bekräfta Bitcoin-transaktioner som skickas från person till person på ett decentraliserat nätverk. Genom att lösa komplexa algoritmer lagrar Bitcoin utvinnare ändringshistoriken för varje transaktion och säkrar då hela Bitcoin nätverket. Bitcoin Mining har utvecklats som en sätt för regeringar, företag och individer att tjäna på att säkra Bitcoin nätverket.

Hur fungerar Bitcoin mining?

Rent praktiskt så fungerar bitcoin mining genom att datorer med kraftfull hårdvara kopplas samman och löser svåra matematiska formler i blockkedjan. Den som lyckas verifiera ett block till ett värde av 1 MB (megabyte) i Bitcoin-transaktioner är då berättigad att bli belönad i Bitcoins. Däremot så är man inte garanterad belöning utan enbart berättigad. 

Vad är Bitcoin Mining-Pooler?

Bitcoin Mining-pooler är grupper av personer som kombinerar deras resurser för att få överlägsen hashrate, som är den hastighet som processorer (miners) använder för att lösa komplexa algoritmer. Med avseende på Bitcoingrävning är det fördelaktigt att samarbeta i gruppmiljöer, eftersom det möjliggör för miners att dela insatser och dela blockbelöningar mellan gruppmedlemmarna. Deltagare i gruppen kommer vanligtvis att dela den totala belöningen som åtföljer varje block, baserat på deras andel av den gemensamma hashration.

Får alla som minar Bitcoin (nytt block) en belöning?

Nej, alla miners får inte en belöning. Förutom minimum kravet på 1 MB i Bitcoin-transaktioner så behöver man också ha tur. I teorin så får grävare incitament när man lyckas legitimera samt monitorera transaktioner som försäkrar giltigheten i blockkedjan. Det är på detta sätt som Bitcoin lyckas fungera decentraliserat eftersom att ansvaret är utspritt bland användare över hela världen som bidrar till att Bitcoin mining fortsätter att fungera.

Belöningen är till för att grävare ska känna sig motiverade att bidra till nätverket. 

Fördelar- och Nackdelar Med Bitcoin Mining

Bitcoin Mining är en viktig del av beslutsfattandet för hela Bitcoin-systemet. Medan det för närvarande inte genererar någon större vinst för miners, finns det flera fördelar- och nackdelar med Bitcoin Mining. Här nedan har vi listat de viktigaste punkterna:

Fördelar med Bitcoin Mining:

 • Säkerhet: Bitcoin Mining tillhandahåller säkert det decentraliserade Bitcoin-nätverket.
 • Effektivitet: Det ger ett effektivt sätt att fördela nya Bitcoins till allmänheten.
 • Nätverket i drift: Mining-grupperna håller nätverket i drift trots att de ingår som deltagare.
 • Belöningar: Det ger ekonomiska stimulanser, som belöningar till miners och andra utvinnare.
 • Stöd: Miner får ett stöd för att hålla sina operatörer informerade om den nyaste tekniken och prisbildningen för Bitcoin.
 • Effektivitet: Bitcoin Mining ger användare med ett effektivt och konkurrenskraftigt sätt att göra affärer.

Nackdelar med Bitcoin Mining

 • Kostnader för elektrisk energi: Bitcoin Mining kräver elektrisk energi, som ibland är dyr.
 • Maskinvarukostnader: Nya Bitcoin Mining-riggar är ofta dyra.
 • Bitcoin Mining-pooler kan öka konkurrensen: Pooler kan öka konkurrensen mellan gruver, vilket gör det svårare för nya miners att ta del av nytta.
 • Tekniska problem: Bitcoin Mining kräver viss teknisk kompetens och maskinvaruutrustning för att skapa ett företag.
 • Risk för lagring: Med en ökning av användarbasen och begränsningen på antalet Bitcoin som tillgängliga för utvinning ökar risken att lagra dem säkert.

Är Bitcoin mining lönsamt?

En video som visar hur det gick när man utförde Bitcoingrävning under 9 månaders tid.

Just nu får man 6.25 Bitcoins per block som blivit grävt av en grävare. Detta är något som har halverats var fjärde år sedan Bitcoins begynnelse. Det är ett ganska bra incitament och betalar bra men man ska inte glömma bort att det kostar en del att mina Bitcoins. Detta blir inte billigare utan snarare dyrare.

Så här mycket tjänade man under tidigare år:

– År 2009 när Bitcoin lanserades så fick man hela 50 Bitcoins per block som blivit grävt.

– År 2012 blev det halverat till 25 Bitcoins per block.

– År 2016 blev det än en gång halverat till 12.5 Bitcoins per block.​

En jämförelse mellan Bitcoin-mining och mining av Ethereum

Denna tabell jämför Bitcoin Mining och Ethereum Mining, båda processer som utvinns genom olika tekniker och mjukvara. Bitcoin är den ledande valutan och blockkedjan, medan Ethereum är en andra större valuta och blockkedjan. Denna tabell visar de viktigaste skillnaderna mellan Bitcoin Mining och Ethereum Mining.

Bitcoin MiningEthereum Mining
Utvinnningsprocess är Proof-of-Work (POW)Utvinnningsprocess är Proof-of-Stake (POS)
Utvinns genom gissningar och kryptografiUtvinns genom att lägga digitala mynt innanför ett nätverk
Drivs till huvudsakligen ASIC-maskinerDrivs till huvudsakligen GPU/CPU-maskiner
BTC är den ledande valutan & blockkedjanEthereum är en andra större valuta & blockkedjan
Kortare blockgenereringshastighetLängre blockgenereringshastighet
En tabell som jämför Bitcoin-mining med Ethereum

Vad behöver man för att mina Bitcoins?

För att du ska gräva Bitcoins framgångsrikt så behöver du investera i kraftfull hårdvara som ett starkt grafikkort, också kallat GPU, eller en ASIC. Dessa kostar allt ifrån 4500 kr till över 100.000 kr beroende på vad du hittar på marknaden. Detta har dessvärre blivit dyrare med åren.

Förutom hårdvara så behöver du också ha tillgång till elektricitet och detta är inte alltid billigt. Utrustningen drar ofta väldigt mycket elektricitet och på grund utav detta så är det inte alltid lönsamt för en privat grävare.

Bästa Uppsättningarna För Bitcoin Mining June 2024

Kryptovaluta-mining är ett populärt sätt att tjäna pengar på blockchain-teknologi. Det finns en stor efterfråga på högpresterande Bitcoin mining uppsättningar som kan producera mycket hash hastighet med låg elförbrukning. För att hjälpa dig att bestämma den bästa uppsättningen för dig, har vi sammanställt en lista över de mest populära Bitcoin mining uppsättningarna som finns tillgängliga. Se nedan för närmare detaljer.

 1. Antminer S9: Antminer S9 är den mest populära Bitcoin mining uppsättningen på marknaden. Det kan producera cirka 13,5 TH/s av hash hastighet med en låg elförbrukning. Den kan användas med både PSU och avancerat blockchain.
 2. Antminer S7: Den här uppsättningen gör brytningen på 4.73 TH/s av hastighet med låg elförbrukning. Den finns med optioner för att stödja både PSU och avancerade blockkedjeanvändare.
 3. Bitfury: Bitfury är den mest avancerade Bitcoin mining uppsättningen och kan producera upp till 16 TH/s av hash hastighet. Det stöder både USB och Strömförsörjning. Det har även avancerade chip- och allmänt stödsystem för att optimera sin prestanda.
 4. Asicminer 8 Nano Pro: Asicminer 8 Nano Pro är en av de äldsta ASIC-enheter och kan producera 5 TH/s. Det har en låg elförbrukning och kräver ett strömbrytarrum för att fungera optimalt.
 5. KNC Miner Neptune: Den här uppsättningen kan producera 3 TH/s av hash hastighet. Det kommer i huvudsak med ett strömförsörjningskrets som gör att den kan användas vid viss hash rate. Den låga effektbehovet gör den till en utmärkt kandidat för mining kompetens.

Bästa Mjukvarorna För Bitcoin Mining June 2024

Mining av kryptovalutor såsom Bitcoin har blivit en populär aktivitet under de senaste åren. Mining-mjukvara spelar en viktig roll för att möjliggöra för användare att utvinna de digitala valutorna med maximal effektivitet. Här nedanför presenteras en lista över de mest populära Bitcoin mining mjukvarorna som användare kan använda för att gruva Bitcoin.

 1. CGMiner: CGMiner är en open source ASIC och FPGA miner skriven i C-programspråket och stöder macOS, Windows och Linux. Den stöder tre styckenpooler, har stöd för den parallella processing och har många underbara funktioner som Dynamic Clocking, Monitoring och fan control.
 2. BFGMiner: BFGMiner är en annan open source Bitcoin miner som stöder några typer av mining hårdvara. Det fungerar med Linux, Windows och OS X och är kompatibel med de tre stora gruvpoolerna: BitMinter, Eligius och Slush’s pool. Det har även stöd för användar-skapade plugins, vilket gör att anpassa det för just din användning.
 3. EasyMiner: EasyMiner är en annan användarvänlig Bitcoin miner för Linux, Windows och OS X. Den stöder både pooler och enskild gruvdrift och har funktioner för auto-minning, konfigurationshjälp och andra verktyg för att hjälpa dig att få ut det bästa av ditt Bitcoin mining.
 4. DiabloMiner: DiabloMiner är en open source GPU miner för macOS, Windows och Linux. Den kan användas för att söka efter, extrahera och monetisera Bitcoins, Ethereum, Litecoin och andra cryptocurrencies. Det stöder användare av 7-serien ATI Radeon och Nvidia GeForce GTX-kort.
 5. MultiMiner: MultiMiner är en all-in-one GUI miner som använder FPGA- och användardefinierad ASIC-stöd och stöder Windows, Mac OS X och Linux. Det stöder många typer av gruvor och stöder gruvpooler. Det har också verktyg som låter dig övervaka och övervaka din Bitcoin miner utan att manuellt ändra inställningar.

Är Bitcoin mining lagligt?

Många frågar om Bitcoin mining är lagligt. Svaret är ja, det är lagligt att säkra Bitcoin-nätverket i de flesta länder, men datalagring och andra omfattande regler måste följas.

Bitcoin-mining är olagligt i länder som antingen har lagt ett direkt förbud mot kryptovalutaaktiviteter eller har lagt strikta restriktioner för verksamheten. Detta inkluderar länder som:

 • China
 • Saudiarabien
 • Algeriet
 • Bolivia
 • Ecuador
 • Nepal
 • Pakistan

För att lyckas med Bitcoin mining måste man följa reglerna och regleringen som styr landet där den utförs. Det är möjligt att investera och äga Bitcoin och allt som är nödvändigt för att bedriva krypto mining är att ha tillgång till datorer, el och Internet-anslutning. Dessa bitcoin mining-grupper kräver lokala licenser och behöver inte betala skatt på de valutor de genererar.

Den som satsar i Bitcoin mining måste följa starka AML-regler. AML står för ”Anti Money Laundering” och omfattar regler som syftar till att skydda finansiella marknader. För att kunna generera Bitcoins måste man göra överföringar eller byta valuta, och dessa aktiviteter måste regleras för skydd av investerarna. Reglerna och regleringarna är inte identiska i alla länder, men grundprinciperna bör följas.

Sammafattningen är att Bitcoin mining är en laglig verksamhet i de flesta länder och regleringen i alla länder är olika. För att bedriva Bitcoin mining bör man följa regionala lagar och andra poler som syftar till att skydda investerarna. Att bedriva laglig Bitcoin mining innebär att man ska följa de regler och regleringar som är meriterade i landet där man utövar sin mining verksamhet.

Vanliga Frågor & Svar – FAQ

Varför är Bitcoin-mining viktigt?

Bitcoin mining är viktigt eftersom det är sättet som Bitcoin nätverket säkras och transaktioner bekräftas. Bitcoin Mining är processen genom vilken nya Bitcoins som skapas.

Vad är det vanligaste sättet att börja utvinna Bitcoin?

Det vanligaste sättet att börja utvinna Bitcoin är att skaffa hårdvara för Bitcoin-mining. Denna utrustning kommer att kosta en stor summa pengar och det är också beroende av vad som ägs. Genom att identifiera klumpar med hög hashrate blir det också enklare att utvinna Bitcoins.

Behöver jag köpa hårdvara för att börja med Bitcoin-mining?

Nej, du behöver inte köpa någon hårdvara för att utvinna Bitcoins. Det finns andra sätt, till exempel att ansluta sig till grupputvinning. Vissa webbaserade utvinningar ger också personer möjligheten att utvinna Bitcoins med sin datakraft. Detta är dock inte särskilt lönsamt och är ofta förenat med för höga energikostnader.

Hur mycket pengar kan jag tjäna från Bitcoin-mining?

Pengar som kan tjänas från Bitcoin-mining beror på antalet Bitcoins skapade, priset för Bitcoin på marknaden, hashrate och kostnaderna för maskinvara och energi. För att uppskatta inkomsten måste miners bedöma alla variabler för Bitcoin-grävningen. Idag är Bitcoin-mining inte en lönsam verksamhet för mindre miners. Faktorn som gör utvinningen av Bitcoin attraktivt för stora miners inkluderar det faktum att de kan dra nytta av långsiktiga avkastningskalkyler. Utom detta är andra faktorer som måste övervägas. Dessa inkluderar de totala kostnaderna för maskinvara som krävs för att utvinna Bitcoin, energi för att köra motorerna eller gruvutrustningen och jämförbara marknadspriser. Faktorn för centraliserat gruvdrift bör också beaktas.